ГРАДОВИ

Увек ми је било тешко да започнем писање. Вечита дилема прве реченице, да не буде нешто крајње обично. Као они разговори, који почињу причом о времену. Ретко будем задовољан том првом реченицом, чак првим речима. Данас отворих нову тему унутар мог живота. Тему градова, који су га обележили. На првом месту градови у којима сам живео. А после ће се наћи места и за оне које сам само посетио. Биће ту оних у које сам случајно свратио и заљубио на први поглед. Градова којима сам се враћао, али и оних којима бих хтео да се вратим. Нећу заобићи ни оне поред којих сам стално пролазио, а готово никад свратио. Можда ће бити прилике да споменем понеки град, који ми је остао неостварена жеља.

Живот су ми обележила два града – Чачак и Београд. Чачак, у коме сам започео животни круг. А највероватније и завршити. Београд, у коме сам, како се обично каже провео најлепше године. Ту су се пришуњала још два града – Москва и Сарајево. Москва, у коју ће ме одвести посао. И Сарајево у коме ћу завршити „потребом службе“. Време проведено у њима уметнуло се у оне београдске дане. На неки начин московски и сарајевски дани били су дани одмора од Београда.

О данима које сам провео у у поменутим градовима већ сам писао. Углавном су то била сећања на околности које су ме довеле у те градове. Мало сам писао о томе како сам их доживео, кроз људе и дух средине. О Чачку сам писао кроз дане проведене у школи. Београд је био у средишту прича о Електротехничком факултету и Институту „Михајло Пупин“. Москвске приче су биле више путописи. А Сарајево је остало у сенци војничких дана.

Шта може да се очекује

Пре свега ово неће бити само приче о градовима који су обележили мој живот. И кад су они у питању то неће бити подсећење на дане проведене у њима. Ово ће бити покушај да изнесем како сам доживео ове градове, кроз људе и живот у њима. Сигурно ће ту бити пуно онога што је субјективно. Али од тога се не може побећи. Управо ћу се трудити да не подлегнем оном носталгичарском маниру – како је некада све било лепо. Уосталом утисци, који се понесу из младости никао не могу да се пореде са оним из трећег доба. Да ово не буде неко „изување пре брода“ сачекајте да видите прве реченице. Па онда судите.