Novo doba

novo doba

Život u Jugoslaviji uticao je da nam ono što je na dohvat ruke bude najdalje. Zbog toga je moja mladost nekako bila omeđena putovanjima po tadašnjoj velikoj zemlji. Srbija je, normalno bila tu i mislilo se da za nju uvek ima vremena. Da nismo postali svedoci istorije i velikih promena možda bi Srbija ostala u zapećku. Devedesete godine, sankcije međunarodne zajednice, iskazane i kroz obavezne vize za putovanje u inostranstvo, učinile su da se vratimo Srbiji. U naslovnoj stranici ove sekcije portala opisao sam neka kratka putovanja po Srbiji. Početak novog milenijuma i konačni oproštaj sa Jugoslavijom u prvi plan je stavio putovanje po Srbiji. Konačno je došlo novo doba u kome sam počeo da upoznajem Srbiju. Nažalost pokazaće se da to ipak nisam uspeo u onoj meri u kojoj sam želeo. Ipak vredi učiniti napor i setiti se najvećeg broja mesta koja sam posetio u protekle dve decenije.

U Čačku, 2. maja 2023. godine

Ponovno ili može se reći pravo upoznavanje sa Srbijom odvijalo se kroz tri vida putovanja. Namenska putovanja su se najčešće odvijala kroz jednodnevne izlete u širu okolinu Čačka. Povremeno su to bila bila i putovanja sa jednim prenoćištem. Zahvaljujući tome moglo se otputovati i u dalje krajeve Srbije. Srbiju sam delimično upoznao i u okviru svog posla. Odlazeći na more ili u druge zemlje pružala se prilika da se upoznaju i krajevi Srbije kroz koje se putovalo.

Kao početak novog doba u upoznavanju Srbije može poslužiti odlazak na more u Grčku u septembru 2002. godine. Istina kroz Srbiju ćemo i u odlasku i povratku putovati noću. Ali biće to jedno novo iskustvo, jer smo putovali autobusom, u koji je trebalo da se ukrcamo u Batočini. Već naredne godine putovali smo kolima, što je pružilo priliku da ponegde zastanemo upoznavajući se sa novim predelima.