ТЕХНОЛОГИЈА

Home > ТЕХНОЛОГИЈА

ТЕХНОЛОГИЈА

Реч ТЕХНОЛОГИЈА се данас веома често среће. Чак се може рећи да је у одређеној мери постала и поштапалица. А то значи да се често користи, а да се при томе и не зна њено право значење. По том питању типичан је пример тзв. информационих технологија. Термин технологија може да се користи у глобалном смислу као начин употребе знања, алата или техника. У принципу појам технологије се може односити на различите материјалне објекте. Али се може односити и на шире објекте, као што су системи или начини и технике организовања. Поред генерализоване примене термин технологија се може применити и на специфичне области. Тако поред већ поменутих информационих технологија, срећемо комуникационе, медицинске, полупроводничке и друге технологије.

Све шире коришћење појма технологија утиче да се утврде разлике између овог појма и појмова наука и инжењерство. Нажалост ова разлика није увек најјаснија. Због тога често постоје ситуације у којима се наведени појмови понекад погрешно користе. Неспоразуми датирају још из времена Другог светског рата. Тада се у САД сматрало да је технологија једноставно примењена наука. Да је технологија у жижи интересовања савременог човека показује и претраживање на Интернету. Ако на Google иницирате претраживање по кључној речи технологија добићете 39 милиона одредница. Увидом у резултате претраживања може се уочити појмови за које се технологија везује. То су пре свега процеси и производи. Међутим, у новије време јако је популарно везивање појма технологија за појмове информације и комуникације.

Појмови процеси, производи, информације и комуникације су засебно добро познати. Ако се говори о технологији процеса то се може односити на друштвене, пословне и производне процесе. Чланове Групе ТИМ друштвени и пословни процеси не интересују у контексту деловања саме групе. Сходно томе у овој секцији Портала бавићемо се производним технологијама.