HALL OF FAME

Tokom profesionalne karijere upoznao sam se sa delima mnogih istraživača u oblasti računarstva. Međutim, u tom skupu istraživača bilo je onih koji su svojim delima zadužili čovečanstvo. Značaj tih istraživanja često ostaju u senci neprestane borbe za širenje primene onoga čemu su oni posvetili život. A to je računar. Jer iza svih tekovina tzv. informacionih tehnologija stoji računarstvo. I o „veštačkoj inteligenciji“ danas se ne bi pričalo da nije računara. Pre više od pola veka Erik Templ Bel napisao je knjigu – „Matematika kraljica i ropkinja nauke“. Vreme je da neko napiše nešto slično kad je u pitanju računarska tehnika. Jer je ona danas pandan matematici u sferi tehnike. Do tada treba se sećati onih koji su utirali put računarstvu. Pogotovu onih koji su ušli u Panteon računarstva ili „hall of fame“.

Niklaus Virt (1934 - 2024)

hall of fame

Prvog dana nove godine napustio nas je Niklaus Virt. Upućenima, poznat je njegov doprinos računarskoj tehnici. Pre svega na polju programskih jezika i algoritama. Slobodno se može reći da Virt spada u red istraživača koji su obeležili istoriju računarstva. Bio je jedan od retkih Evropljanja, van Velike Britanije, koji su tu čast zaslužili. Deo svog radnog veka proveo je na Univerzitetu Stenford i firmi Xerox PARC. Najveći deo rada proveo je na Švajcarskom tehnološkom univerzitetu (ETH) u Cirihu.

Široj javnosti Virt je poznat kao tvorac programskog jezika Pascal. Međutim, osim ovog jezika projektovao je i programske jezike Algol W, Modula, Modula – 2 i Oberon. Takođe, bio je vođa timova za projektovanje i realizaciju operativnih sistema Medos – 2 i Oberon. Napisao je knjigu Algoritmi + Strukture podataka = Programi. Ova knjiga je stekla priznanja, jer dobro ilustruje odnos algoritama, podataka i procesa programiranja.