Rim

Italija, kao predvorje zapada često je bila odredište mojih putovanja. Pri tome Rim je u tri navrata bio krajnji cilj. Svojim mestom u istoriji čovečanstva on to svakako zaslužuje. Prvi put sam u njega stigao avionom preko manjeg simskog aerodroma Ćampino. Ono što malo putnika zna to je da se radi o jednom od najstarijih aerodroma na svetu. Koji je pri tome još uvek u upotrebi. Naredn dva puta ću stizati autobusom. Imajući pri tome priliku da upoznam i pejzaže srednje Italije. Delimično sam putovao čuvenim auto putem Sunca (Autostrada del Sole). Koja je inicijalno bila dugačka 800km. I povezivala je Milano sa Napuljom. Kada smo putovali od Firence prema Rimu ređali su se samo tuneli i vijadukti.

Kao retko koji grad na svetu Rim prate razni epiteti i izreke. Što dodatno pojačava želju svetskih putnika da ga posete. Ma št ko mislio Rim svakako treba videti.

U Čačku, 21. avgusta 2023. godine

Vidi Rim pa umri

Konačno sam znao datum odlaska u vojsku. Odlučih da privremeni rastanak sa „civilizacijom“ obeležim putovanjem. Te 1979. godine sam baš putovao. Početkom jula sam bio u Veneciji. A onda u avgustu desetak dana u Varšavi. Izabrah Rim kao odredište. Računao sam da bi na jugu Italije i krajem novembra trebalo da bude toplo. Kraj sedamdesetih godina bio je i kraj „zlatnih“ godina Jugoslavije. Putovalo se u svet gospodski, avionom. Za relativno male pare odsedalo se u dobrim hotelima. Doduše turizam još uvek nije bio današnja industrija. Karte za kulturno – istorijske objekte i sadržaje bile su pristupačne. U to vreme vodeće turističke agencije Jugoslavije bile su Putnik, Yugoturs, Centroturs, Kompas, …

Pošto smo putovali u organizaciji Yugotursa leteli smo avionom Aviogenexa. Obe firme su bile ćerke velike spoljnotrgovačke kuće Genex. Pošto je Aviogenex bio uglavnom čarter kompanija koristila je manji rimski aerodrom Ćampino. Ovo mi je bio tek sedmi let avionom. Polako sam se navikavo na ovaj način transporta.

Aerodrom Ćampino

Smešteni smo u hotel „Ritz“, koji se nalazio na brdu Pariolio. Po rečima vodiča to je rimsko Dedinje. Na padinama ovog brda, prema Narodnom trgu nalazi se Park Borgeze (Villa Borgheze). Odmah pored hotela bila je stanica autobusa 26 koji se saobraćao do Narodnog trga (Piazza del Popolo) i išao dalje ulicom Korzo (Via del Corso). Tako da smo u slobodno vreme lako mogli da se spustimo do centra Rima. S obzirom da sam za par dana odlazio u vojsku uopšte me nisu interesovale kupovine. Tako da sam se Beograd vratio sa teflonskim plehom za pečenje i haljinicom za sinovicu Irenu.

rim
Hotel "Ritz" u Rimu

Upoznavanje večnog grada

I oni koji se rode u gradu poput Rima, i prožive život u njemu teško da ga u potpunosti upoznaju. A šta onda može da očekuje putnik namernik. Mora da se prepusti izboru vodiča. Ili da se pripremi unapred i da u slobodno vreme krene svojim putem. Možda je najbolje prvi put upoznati neki grad organizovano. A onda sledeći put doći u sopstvenoj režiji i zaviriti u sve skrivene kutke. Danas je to mnogo jednostavnije. Turizam je postao važna industrija i nudi putnicima mnoge pogodnosti.

Panorama Rima

Svoj prvi boravak u Rimu mogu da posmatram iz tri ugla. Obilazak važnih kulturno – istorijskih spomenika. Uključujući posetu Vatikanu i Crkvi sv. Petra. Naravno poseta Rimu se ne može zamisliti bez obilaska Koloseuma, Rimskog Foruma i istorijskih brežuljaka. Pre svega Kapitola na kome se nalazi znamenita skulptura Marka Aurelija. Tu su svakako i trgovi Piazza Venezia i Piazza del Popolo. I naravno Piazza Navona sa svojim fontanama. Kad smo kod trgova ne sme se zaobići ni Piazza di Spagna sa svojim stepenicama ispred crkve sv. Trojstva. Tu negde usput će se proći i pored Fontane di Trevi. Bacanjem novčića u fontanu možda će vam se ispuniti neke želje. Makar ona da ponovo dođete u Rim.

Fontana di Trevi

Tokom ovog petodnevnog boravka u Rimu upoznali posetili smo i Panteon, kao i crkvu Sv. Petra u lancima. U ovoj crkvi se nalazi monumentalna Muikelanđelova skulptura Mojsija. A ime je dobila što se ovde nalaze izloženi lanci, kojima je navodno bio okovan Sv. Petar u Mamertinumu. Pomalo skrivena nalazi se i slika minijaturiste Julija Klovića. Ispod koje piše – „Mali Mikelanđelo i Rafaelo zajedno“.

Tivoli

Jedno popodne uputismo se u gradić Tivoli. Mesto je udaljeno nekih tridesetak kilometara od Rima na istok. Ovde se nalazi Vila d’Este sa prelepim vrtom, koji je poznat po svojim fontanama. Vila je sagrađena u doba renesanse.

Fontane Vile d'Este

Pored pomenute vile ovde se nalaze i Hadrijanova i vila Gregorijana. Poseta Tivoliju i fontanama u Vila d’Este neminovno nameće poređenje sa fontanama u Petrovom dvorcu. A kasnije kada buudem posetio versaj imaću još jedan primer fontana za poređenje.

Tanja

Pored pomenute vile ovde se nalaze i Hadrijanova i vila Gregorijana. Poseta Tivoliju i fontanama u Vila d’Este neminovno nameće poređenje sa fontanama u Petrovom dvorcu. A kasnije kada buudem posetio versaj imaću još jedan primer fontana za poređenje.