Ima za svakoga

Novi vek je doneo i nova merila za vrednovanje rezultata naučno istraživačkog rada. Činilo se da će kvantifikacija rezultata učiniti da vrednovanje bude objektivnije. Ali kao što to obično biva dobili smo samo potvrdu onog biblijskog stava – „Put do pakla je popločan najboljim namerama“. O problemima koji su proistekli iz pomenutog pristupa vrednovanju istraživačkih napora mnogo je napisano. Čak bi se reklo da su se oni koji su na to ukazivali, pomalo umorili. Ili su jednostavno digli ruke, jer se ništa nije promenilo i pored svih negativnih posledica, koji ima vrednovanje naučno istraživačkog rada na bazi značaja časopisa u kome su ti rezultati publikovani.

Računar je danas postao nezaobilazno sredstvo za podršku životu i radu čoveka. I to u najširem smislu te reči. Zbog toga je računarstvo danas postalo „sluškinja“ koja po pravilu zadovoljava zahteve korisnika. Tačnije, računari i sve što ih prati se danas projektuju uglavnom prema zahtevima konkretne primene. Zbog toga računarstvo nije manje ista tehnika, kao pre koju deceniju, kada su se računari projektovali kao autohtoni uređaji. I tu nema šta puno da se doda i objašnjava. Osim da je širina primene uticala da se računari, operativni sistemi i programski jezici projektuju sa ciljem da olakšavaju njihovu primenu, čak i od strane korisnika koji ne spadaju u stručnjaka za računarstvo.

Nažalost mogućnosti računara, periferijskih uređaja i softverskog okruženja učinili su da se široki krug ljudi, koji su obični korisnici tekovina računarske ere proglase za računarske stručnjake. Zbog toga ne treba biti iznenađen što u praksi, kod nas, nemamo previše istraživačkih napora u računarstvu kao struci, koja treba da okruženju ponudi, nove arhitekture računara, nove operativne sisteme ili specifikaciju novih programskih jezika. Jer sve se uglavnom svodi na primenu postojeće računarske opreme i pisanje potrebnih aplikativnih programa. Sve češće se sreću, kako se to obično kaže multidisciplinarni radovi u kojima je računar, odnosno najčešće razvijeni softver sredstvo za istraživanje u drugim oblastima. I kada treba vrednovati takav rad, svako ga tretira iz svog ugla i pripisuje sebi. Na taj način jednim udarcem se ubija više muva. Pošto ima za svakoga, svi su i zadovoljni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *